top of page
Search
  • Writer's pictureAdmin

9 důvodů proč cestovat

Léto, čas cestování, čas poznání. Každý rok se touto dobou vydáváme za hranice svého domova, města, země, ze své komfortní zóny. Proč se do toho zas s znova pouštět? Článek Vám jistě odpoví.


1) Když se dostaneme ze známého prostředí, vymaníme se ze zajetých modelů chování a myšlení. Získáváme najednou nový náhled na sebe i svět kolem nás.


2) Cestování nás učí samostatnosti. Stavíme se do situací, kam bychom se jinak nedostali, dostáváme se ze své komfortní zóny, své ulity a získáváme potřebné sebevědomí, abychom zvládli vše i v běžném životě.


3) Zlepšuje naši schopnost dorozumívání se s ostatními. Málokdy někam jedeme aniž bychom se naučili něco nového. Získáváme znalost cizího jazyku i sociální inteligenci, stejně tak radost z nově objeveného.


4) Cestování nás učí vážit si toho, co máme. Ať už obchodu, který je otevřený i v neděli, naší rodiny, či svobody, kterou považujeme za samozřejmost. Když vidíme podmínky života v jiných částech světa, často jsme skutečně vděční za život, který můžeme vést.


5) Učí nás laskavosti. Málokterý cestovatel, který se dostane do jiného koutu světa dokáže myslet jen na sebe, když vidí chudobu, či nedostatek. Právě cestovatelé patří mezi dobrovolníky a nejčastější přispěvatele neziskových organizací po celém světě.


6) Dopřává čas k odpočinku. Získáváme aspoň pár minut pro sebe samotné. Možnost cítit sluneční paprsky na své tváři, čerstvý vzduch a jen na okamžik zavřít oči.


7) Pomáhá získat odvahu. Při cestování často nárazíme na zajímavé a odvážné nápady. Právě ta vidina, co všechno jde, je často impulzem k tomu, abychom šli za svým snem a zkusili to.


8) Při cestování je mnohem snazší se seznámit a získat nové přátele. Místní vždy zajímá odkud pocházíte a další cestovatele zase kam se chystáte dál. Právě při cestování často navážeme vztahy, které vydrží celý život.


9) Dělá nám radost. Pocity štěstí a radosti, které nám cestování přináší jsou na celý život. Některé zážitky nám ještě po letech dokážou vykouzlit úsměv na tváři.


Ať se vydáváte cestovat sami nebo se mnou, pamatujte, že domov, svůj vlastní kus ráje, si nosíme hluboko uvnitř sebe sama.


 

165 views0 comments
bottom of page